tisdag 11 juni 2013

Framgångarna ingen slump, det handlar om stafettkultur

6:a, 13:de, 40:de och 69:a. En imponerade laginsats av IFK Lidingös damer på 10-mila. Igen!

Förra året hade vi tre lag topp 30 på 10-mila, på SM-stafetten i höstas var tre lag bland de elva bästa med tredjelaget som 10:a.

Det här är ingen ny företeelse, 2008 hade vi till exempel tre lag bland de 32 bästa på Jukola. Vi har dessutom hunnit med att vinna både 10-mila och SM, plus noterat ett antal pallplatser i de tre stora stafetterna.

Under mina första år i IFK Lidingö var vi ett topplag på pappret med idel landslagslöpare, men faktum är att vi fick till det i typ var femte stafett. Nu springer de allra flesta bra varje gång.

Att vi är så många som preseterar på hög nivå på stafetterna handlar mycket om att vi har skapat en riktigt bra stafettkultur bland tjejerna i klubben.

Långsiktigt arbete ger resultat
Inför säsongen 2007 kontaktade jag Anna Bogren, flerfaldig världsmästare och meriterad landslagslöpare. Jag ville höra om hon var intresserad av att arbeta med tjejgänget i Lidingö och hjälpa oss att nå vår fulla potential. Jag upplevde att vi behövde mer fokus på tjejerna i klubben och en speciell satsning på oss.

Samarbetet med Anna har inneburit ett strukturerat arbete vad gäller att förbereda oss inför viktiga stafetter. Vi diskuterar terrängtyper, orienteringsteknik och taktik, hur man tacklar mentala utmaningar före och under loppet. Självklart tränar vi i relevant terräng, både på hemmaplan och där tävlingen ska avgöras. Mycket tid ägnas också åt att prata om hur vi är och agerar som individer, insikten att vi alla är olika styr hur vi löpare behandlar varandra och hur coacherna jobbar med oss.

Vi har skapat en stafettkultur som ger trygghet. Även om löparna har kommit och gått under de här åren  så består kulturen. Nya löpare integreras på ett sätt som i alla fall jag upplever som framgångsrikt. Världsstjärnor, så väl som de som främst satsar på stafetterna bidrar aktivt. Vi delar med oss av tankar och erfarenheter, peppar och respekterar varandra.


Nu går vi in i de sista förberedelserna för världens största och häftigaste stafett, Jukola! Från och med i morgon så droppar löparna över till Finland och finputsar tekniken i Jämsäterrängen.

Damstart på lördag kl 13.00 svensk tid, herrstafetten startar på lördag kväll kl 22.00.
Följ tävlingen här: http://www.jukola.com/2013/en/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar